Zie jij elke keer weer op tegen het maaien van het gras? Je bent niet de enige. Maar gelukkig is daar tegenwoordig iets aan te doen! De robotgrasmaaier heeft namelijk zijn intrede gedaan, en is direct al zeer populair. Hij werkt in principe net als de robotstofzuiger, alleen dan voor je tuin. Hoe deze precies werkt, lees je in dit artikel.
Ingestelde schema’s voor de robotgrasmaaier
Een robotgrasmaaier werkt door middel van ingestelde schema’s, en dus op vaste tijden. Wanneer je dit wenst, kan de grasmaaier dagelijks je gazon onderhouden. Dit kost hem enkele uren, maar hoe lang exact is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je gazon. Hierbij zal hij een willekeurig patroon maken, zodat hij na een paar dagen overal is geweest. Op deze manier blijft het gras altijd op de juiste lengte.
Hiervoor moet je natuurlijk wel eerst de maaier installeren in je tuin. Dit doe je door het gebied af te bakenen met een begrenzingsdraad rond je grasveld. Op deze manier weet het apparaat precies waar hij moet zijn en waar niet. Daarnaast dien je uiteraard ook het programma in te stellen zodat hij weet wanneer en op welke tijden hij moet maaien.
De begrenzingsdraad
De begrenzingsdraad is een essentieel onderdeel, want zonder deze weet het apparaat niet waar hij moet werken. De draad verbind je dan ook met het laadstation en leg je vervolgens rond je hele gazon. Door de draad wordt een signaal afgegeven. Dit detecteert de sensor van de maaier op het moment dat hij er overheen rijdt, zodat hij precies weet waar de rand van het gazon zich bevindt. Heb je borders in je gazon, dan kun je deze ook afbakenen met de begrenzingsdraad.
Echter zijn er ook robotgrasmaaiers te vinden die werken met een sensor om gras te detecteren, en waarbij je dus geen begrenzingsdraad nodig hebt. Deze weet dan dankzij de sensoren precies waar hij wel en niet moet maaien. Het nadeel hierbij is alleen wel, dat wanneer je een bloemenperk op je gazon hebt, de maaier dit wellicht niet goed detecteert en al je bloemen afknipt.
Het patroon van de robotgrasmaaier
Zoals we net al vertelde rijdt de maaier altijd in een willekeurig patroon. Wanneer hij merkt dat hij over de draad heen rijdt zal hij automatisch stoppen en de andere kant op gaan. Hierdoor kan het dus zijn dat niet ieder deel elke dag gemaaid wordt, dit zal namelijk verspreid worden.
Wanneer he meerdere delen in je tuin hebt kun je het apparaat ook zo programmeren, dat de werktijd beter verdeeld wordt. Daarnaast is het ook mogelijk gescheiden delen te laten maaien. Wel moet je er dan voor zorgen dat allebei de delen zijn begrensd met de draad. Ook zal je de maaier dan zelf moeten verplaatsen.
Lees ook: Slimme apparaten voor de tuin