Slapen is erg belangrijk. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat voldoende slaap essentieel is voor ons dagelijks functioneren. Maar wat als je ’s avonds de schaapjes ligt te tellen en je maar niet in slaap kunt raken? Tijd om een zo comfortabel mogelijke slaapomgeving te creëren zodat je snel de slaap kunt vatten!

Piekeren

Er zijn verschillende redenen waarom mensen niet in slaap kunnen vallen. Een daarvan kan het overvloedig piekeren zijn over van alles en nog wat. Je maakt je zorgen over een financiële kwestie, je bent de ochtendroutine voor morgen al aan het overlopen of je denkt aan alles wat verkeerd liep overdag. Voor je het weet raak je in een spiraal van zorgen en krijg je je gedachten niet op een rijtje. Misschien is mindfulness of meditatie wel een middel om sneller te slapen, maar de beste tip is om aan niets meer te denken. Slapen is slapen en de rest zie je morgen wel weer. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan.

Lichamelijke klachten

Er kunnen ook lichamelijke klachten aan de basis liggen van een slaapprobleem. Wanneer je draait en keert en je eigenlijk niet gemakkelijk kunt liggen is dat een teken aan de wand. Het is dan verstandig om advies in te winnen over een aangepast bed voor rugklachten dat zich vormt naar je lichaam en je optimaal ondersteunt. De ergonomie tijdens het slapen is superbelangrijk en het ontlasten van de wervelkolom is het doel. Denk dus niet te gauw dat er niks aan te doen valt, maar win professioneel advies in zodat je eindelijk kunt genieten van een stabiele nachtrust.

Frisse lakens

Heb je de perfecte matras gevonden, dan is het ook belangrijk om te waken over hygiëne. Het is zeker een goed idee om regelmatig je lakens te verversen. Eén keer per week je lakens verversen is daarbij het advies. Het zorgt niet alleen voor een zalig en fris gevoel, maar het is ook belangrijk om huisstofmijt een halt toe te roepen. Huisstofmijt is immers een bron van allergie en verstoort het rustig gevoel dat we zo nodig hebben om de slaap te kunnen vatten.

Vochtregulering

Bovendien moet je ook het hoofd kunnen bieden aan de vochtige omstandigheden die ontstaan tijdens het slapen. Het is perfect normaal dat we ’s nachts zweten, maar het is minder verstandig om daar niets aan te doen. Zo kun je bijvoorbeeld een matrashoes kopen die volledig of gedeeltelijk het vocht opneemt. Afhankelijk van de stof, wordt het vocht vastgehouden, verspreid en/of opnieuw verdampt. Zo zorg je voor een goede vochtregulering wat bijdraagt tot je slaapcomfort.

Je merkt dat er heel wat factoren zijn die kunnen zorgen voor een goede nachtrust en het zou zonde zijn om elke nacht de uren af te tellen. Het lijken op het eerste gezicht misschien kleine ingrepen, maar toch kunnen ze één voor één zorgen voor een aanzienlijke verbetering van je slaapcomfort zodat je de volgende dag fris en monter ontwaakt.