Depositphotos_72777439_S

Duurzaamheid is de sleutel tot een gezonde toekomst voor onze planeet. De energietransitie van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen speelt hierbij een belangrijke rol. Zonne-energie is een van de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen en hiervan zijn zonnepanelen een belangrijk onderdeel. Uiteraard vertellen we je graag meer hierover.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn samengesteld uit fotovoltaïsche (PV) cellen, die zonlicht omzetten in elektriciteit. Wanneer zonlicht op de cellen valt, wordt een elektrisch veld gecreëerd, waardoor elektronen gaan bewegen. Dit proces creëert gelijkstroom (DC) elektriciteit, die vervolgens wordt omgezet in wisselstroom (AC) elektriciteit door een omvormer. De AC-elektriciteit kan vervolgens worden gebruikt om huizen en bedrijven van stroom te voorzien. 

Het produceren en installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen worden geproduceerd door het combineren van PV-cellen met andere materialen, zoals glas en aluminium. Deze componenten worden vervolgens in een frame geplaatst en bedekt met een beschermende laag.  De installatie van zonnepanelen omvat het plaatsen van de panelen op een dak of een ander oppervlak dat blootgesteld wordt aan zonlicht. Er moet ook een omvormer worden geïnstalleerd om de gelijkstroom om te zetten in wisselstroom, zodat het kan worden gebruikt voor huizen en bedrijven.

Duurzaamheid van zonnepanelen

Zonnepanelen dragen bij aan duurzaamheid op verschillende manieren. Allereerst verminderen ze de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd. Het gebruik van zonne-energie kan ook helpen bij het verminderen van de luchtvervuiling, aangezien er geen uitstoot van schadelijke stoffen is bij de productie van zonne-energie. Bovendien zijn zonnepanelen zeer duurzaam. Ze hebben weinig onderhoud nodig en gaan gemiddeld zo’n 25 jaar mee. Na hun levensduur kunnen de meeste materialen worden gerecycled, wat zorgt voor een duurzame afvalverwerking.

Economische voordelen

Naast de ecologische voordelen biedt zonne-energie ook economische voordelen. Het installeren van zonnepanelen kan de energierekening van huizen en bedrijven verlagen, waardoor er geld wordt bespaard op de lange termijn. Het is overigens aan te raden om allereerst een energiescan te laten doen zodat je weet wat je nu aan kosten kwijt bent en wat je er gebeurt als je gaat voor het plaatsen van zonnepanelen. Het overschot aan geproduceerde energie kan worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, wat leidt tot een vergoeding voor de eigenaar van de zonnepanelen.

Het gebruik van zonne-energie kan daarnaast ook bijdragen aan de economische groei. De productie en installatie van zonnepanelen en de bijbehorende componenten kan zorgen voor werkgelegenheid in de sector van hernieuwbare energie. 

Toekomst van zonne-energie

De toekomst van zonne-energie ziet er rooskleurig uit. Het gebruik van zonne-energie groeit wereldwijd en zal naar verwachting blijven groeien. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt dat zonne-energie tegen 2040 de grootste bron van elektriciteit ter wereld zal zijn. De technologie van zonnepanelen zal ook verbeteren, waardoor de efficiëntie en betrouwbaarheid zullen toenemen en de kosten zullen dalen.