konijnenhok

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende konijnenhokken te koop, maar wat nou als dat allemaal net niet is wat jij zoekt? Een konijnenhok kun je heel goed zelf maken, en het grote voordeel hierbij is dat je hem helemaal naar je eigen smaak kunt bouwen! Hoe je zelf een konijnenhok bouwt, lees je in dit artikel.

Wat zijn de voor- en nadelen van een standaard konijnenhok?

Een konijnenhok in de winkel kopen heeft als voordeel dat je hem direct in huis hebt en niet zelf hoeft te bouwen. Je hoeft hem dus alleen maar op de juiste plek te zetten en je konijnen kunnen ervan gaan genieten. Daarnaast is de keuze ook erg groot, zodat je altijd voor de juiste afmeting kan gaan.

Maar er zijn natuurlijk ook nadelen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat deze hokken vaak niet zo lang mee gaan, dat de kwaliteit vaak laag is en dat ze aardig prijzig zijn. Niet zo gek dus, dat er veel mensen zijn die er liever zelf één maken met de juiste kwaliteit. Je kunt dan zelf de kwaliteit van de onderdelen bepalen waardoor hij ook langer meegaat, het hok kan in iedere vorm gebouwd worden en vaak ben je dan ook nog goedkoper uit.

Een konijnenhok bouwen, waar om denken?

Wanneer je een konijnenhok gaat bouwen moet je wel met een aantal punten rekening houden. Zo moet natuurlijk eerst duidelijk zijn welk ras erin komt, en hoeveel konijnen dit gaan zijn. Konijnen hebben namelijk redelijk wat ruimte nodig. Ook de locatie is belangrijk, want het hok mag niet op de tocht staan. Ook doe je er goed aan de opening van het hok niet aan de kant van de regen te plaatsen. Plaats het hok ook niet in de volle zon, maar zorg voor voldoende schaduw.

Het hok maken

Begin met een goede basis. Dit kan door middel van een bouwtekening die je online hebt gevonden, maar kun je ook zelf doen. Let er hierbij op dat alles wat in aanraking komt met de grond voorzien moet zijn van een beschermende laag. Ook het nachthok is een aandachtspunt, want de bodem hiervan moet los staan van de grond.

Je begint met het bouwen van de bodem, vervolgens de zijwanden en als laatste pas het dak. Wil je graag in het konijnenhok komen dan kan het handig zijn een gedeelte van het dak met scharnieren uit te voeren zodat je het dak kunt openen. Echter is dit natuurlijk niet nodig wanneer je een grote opening hebt waar je zelf ook doorheen kunt.

Uiteraard hoort er ook een grote ren bij. Het hok plaats je het beste in een hoek van de ren, zodat de konijnen buiten genoeg plek hebben om rond te kunnen lopen. zorg er daarnaast voor dat je ook gaas onder de grond plaatst op de plek waar de ren komt te staan, want konijnen zijn echte gravers.

Werk als laatste het konijnenhok af met een op water gedragen beits die diervriendelijk is. De beits zal in je hout trekken waardoor het langer meegaat. Het grote voordeel hierbij is dat het vocht uit het hout makkelijk weg kan, maar er geen vocht in kan komen.

Lees ook: Een aanbouw laten plaatsen, welke opties zijn er?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here