vrouw aan het douchen

Wil je graag een nieuwe badkamer? Groot gelijk! Maar probeer hem zo duurzaam mogelijk te renoveren. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee, want de energieprijzen lijken niet onmiddellijk te zakken… En de badkamer is een ruimte die we intens en veel gebruiken. Met een duurzame badkamer kan je op termijn dus veel besparen. Geen idee waar je moet beginnen? Lees dan verder voor enkele nuttige tips. 

Hergebruik warmte 

Minder douchen is uiteraard de beste energiebesparende tip, maar misschien gaan je collega’s en huisgenoten daar minder tevreden mee zijn. Daarom kan je het douchen best zo slim mogelijk aanpakken. Laat bijvoorbeeld een douche-wtw plaatsen. Dankzij dit slim apparaat kan je de warmte van het wegstromende douchewater hergebruiken. De installatie houdt niet veel in én je ziet het apparaat bijna niet, want het zit weggestopt in de douchebak of de afvoerpijp. 

Douchekop

Een andere tip om het douchen duurzamer te maken, is om een douchekop te installeren die zo weinig mogelijk water per minuut verbruikt. Bij het installeren van die nieuwe douchekop vervang je best ook onmiddellijk de waterslang. De druk bij een waterbesparende douche is iets hoger, waardoor er lekken zouden kunnen ontstaan in de oude waterslang. Grohe heeft een aantal zuinige douchekoppen van erg goede kwaliteit. 

Ventilatie 

Vooraleer je aan de verbouwingen begint, bekijk je best grondig na of er genoeg ventilatiesystemen voorzien zijn. Als je badkamer goed geventileerd wordt, voorkom je vochtproblemen waardoor je materiaal en je verf veel langer zullen meegaan. Een handige tip is om de ventilatie te laten aanstaan totdat de condens op je spiegelkast in de badkamer volledig weg is. Dan is de ruimte weer helemaal goed verlucht. 

Tijdloos 

Als je je badkamer renoveert, heb je de neiging om alles te vernieuwen en ook volledig anders in te richten. Maar dat is niet nodig. Je hoeft bijvoorbeeld niet elk badkamermeubel te vernieuwen tijdens de renovatie. Het toilet of de badkuip zijn misschien nog in perfecte staat en kan je dus recupereren. En wat de nieuwe inrichting betreft, zowel voor je portemonnee als voor het milieu zou je badkamer zo lang mogelijk moeten meegaan. Een tijdloos design is daarom aan te raden. Ga bijvoorbeeld voor neutrale tegels. 

Ziezo, met deze handige tips zal je veel kunnen besparen. Ten slotte kan ik je enkel nog aanraden om alles zo goed mogelijk te onderhouden en regelmatig proper te maken. Dat zal de levensduur van de badkamer alleen maar ten goede komen. Succes ermee!