thuis werken (2)

In de afgelopen jaren zijn we steeds meer vanuit huis gaan werken. Inmiddels geldt dit al voor het overgrote deel van werkend Nederland. Het is daarom des te belangrijker dat er meer aandacht wordt geschonken aan het creëren van een goede werkplek. Zeker wanneer je op structurele basis vanuit huis gaat werken. Maar waar moet je aan denken bij het inrichten van een thuiskantoor? Welke dingen mogen zeker niet ontbreken? Met dit artikel helpen we je graag op weg en geven we vier onmisbare tips bij het inrichten van jouw eigen thuiskantoor.

1.      Denk aan ergonomische meubelen

Een van de belangrijkste tips die we kunnen geven is het aanschaffen van ergonomische meubelen. Vergeet niet dat het lichaam niet gemaakt is om stil te zitten. Het gaat tegen de natuur in om acht uur op dezelfde plek te zitten. Daarom moet ons lichaam voldoende ondersteund worden en regelmatig uitgenodigd worden om zich te verplaatsen. Een ergonomische bureaustoel is hierbij onmisbaar. Deze kenmerkt zich doordat hij volledig verstelbaar is. Denk aan een verstelbare zithoogte, zitdiepte, het gebruik van armleuningen en ga zo maar door. Alles voor meer zitcomfort.

Let op: bij ergonomie moet je zeker niet alleen denken aan meubels, maar ook aan andere factoren die van invloed zijn op de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan de luchtkwaliteit en de omgevingstemperatuur. Lees goed na wat de regels zijn en probeer deze zoveel mogelijk toe te passen in jouw eigen woning.

2.      Zorg voor voldoende daglicht

Voldoende daglicht is essentieel om productief te kunnen werken. Besef goed dat ons lichaam niet gemaakt is om op de klok te leven. Het lichaam wordt geactiveerd door het zonlicht. Als het donker is, worden we extra moe. Als er dus te weinig zonlicht binnenkomt, zul je je minder fit voelen en ook minder productief zijn.

Probeer daarom het bureau zoveel mogelijk bij open raampartijen te plaatsen. Kies voor slimme gordijnen om meer daglicht naar binnen te halen en tevens voor voldoende privacy te zorgen. Op die manier geniet je van meer comfort en uiteindelijk ook meer productiviteit.

Wist je dat het ook kan helpen om dagelijks buiten te wandelen? Probeer daarom de pauzes aan te grijpen om zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Je merkt dat je je hierdoor wat fitter gaat voelen en daardoor ook weer productiever kunt zijn tijdens het werken.

3.      Meer groen op kantoor

Planten zijn onmisbaar in iedere omgeving. Ze beschikken over een aantal belangrijke kwaliteiten. Zo zuiveren ze de lucht, maken ze daadwerkelijk gelukkig en geven ze een rustgevende en gezellige uitstraling. Met planten vrolijk je de ruimte dus niet alleen op, maar maak je deze ook gezonder. De luchtkwaliteit wordt beter, het oogt gezellig en je zit mentaal en lichamelijk dus lekkerder in je vel. Ons motto: hoe meer planten, hoe beter!

4.      Geluidsisolatie

Het nadeel van een thuiskantoor is dat je toch al snel weer wordt gestoord door geluiden in huis. Zeker wanneer je een druk gezin hebt. Daarom is geluidsisolatie zo belangrijk. Kies voor de juiste ruimte in huis, zodat je zo min mogelijk ongemak ervaart. Eventueel zou je er zelfs over na kunnen denken om een tuinhuis te verbouwen tot kantoor. Zo ben je iets verder van het huis af en heb je echt je eigen plekje.