landelijke keuken

Tieners en jongvolwassenen vermelden het wel eens, het idyllische ‘cottagecore’. Ze verwijzen dan naar een simpeler leven, waarin eenvoud en rust centraal staat. Liefst van al ver weg van de hectische maatschappij. Wat dat te maken heeft met interieur lees je hier. 

Van waar komt het?

‘Cottage’ verwijst naar een vakantiehuisje of chalet zoals wij kennen. ‘Core’ verwijst dan naar de ‘kern’, of terugkeren naar wat exact een levensstijl in zo’n huisje inhoudt. In een geromantiseerd idee van die kern verstaan we dan een trager leven waar mensen genieten van de kleine dingen. Liefst leven ze van het land, en houden ze zich bezig met zichzelf te voorzien zonder alle afleidingen van andere mensen of de maatschappij. Zo is een eigen moestuin het van het, en maken ouders met kinderen zelfgemaakte confituur in de keuken. Ondertussen is de trend geëvolueerd naar een interieurstijl, een mix tussen een moderne en voorziene inrichting met elementen van dat landelijk en rustieke leven. 

Hoe ziet dat er dan uit? 

Het allerbekendste voorbeeld is een cottage keuken. De keuken is de meest creatieve plek in huis, en daarom de ideale ruimte voor iemand die de cottagecore stijl wilt toepassen thuis. 

Een cottagecore keuken kan je zien als heel lieflijk, romantisch, met veel groen, planten en hout. Het doet wat denken aan een landelijk bestaan, waarbij alle ingrediënten komen uit eigen velden. Belangrijke begrippen hier zijn romantiek en gezelligheid. Liefst hangen er katoenen handdoeken met streepjes of vierkantjes op. Verse producten in zo’n keuken worden ook tentoongesteld, niet weggestopt. Kruiden, potten en pannen hangen ook best tegen de muur zodat ze toegankelijk zijn. Een beetje nonchalance is wel op zijn plek in deze stijl. Daarom kan je zeker (als je de ruimte ervoor hebt) andere objecten die niets met de keuken te maken hebben verspreiden over de ruimte. Een boek of kaars op het aanrecht? Kan allemaal. 

Aangezien cottagecore draait om een simpeler leven en de kleine dingen kan je dat gerust letterlijk nemen. Verander bijvoorbeeld de handvaten op de kasten naar fleurige knopjes die niet samen gaan, en verspreid keramieken beeldjes over de ruimte. Ideaal is natuurlijk als je huis al wat in de stijl is gebouwd, en je veel bakstenen hebt om mee te werken. Liefst van al zijn ze diep rood, want warme aardtonen zijn veelal geliefd in deze interieurstijl. Ben je al geïnspireerd? Vergeet als laatste ook geen bloemen (eventueel gedroogd), koffie- en theepotten op je aanrecht te zetten. Zo ben je al heel wat stappen dichter bij het landelijke en rustige leven.