blauwe badkamer

De renovatie- en isolatie tips vliegen je waarschijnlijk om de oren, maar wist je dat je ook heel makkelijk water kan besparen in de badkamer. Met enkele kleine ingrepen, of een gewoonteverandering, bespaar je weer heel wat (warm) water uit. Wij leggen het je uit!

Energiezuinige apparaten

Stap één is natuurlijk je apparaten onder de loep nemen. Zijn je kranen verouderd, verbruiken ze veel water of zijn ze verroest of verkalkt? Dan werken ze niet meer optimaal, en verbruiken ze waarschijnlijk veel meer water dan nodig. Kies daarom voor een waterbesparende douchekop, waarbij je het waterverbruik vergelijkt. Want nieuwer is niet altijd zuiniger. Met een waterbesparende douchekop, verbruik je niet alleen minder water, maar natuurlijk ook minder gas om het water op te warmen. Dat zal je wel voelen aan je portemonnee, want we gebruiken – zeker in de matige herfst – het grootste deel van ons warm water om te douchen. Waterbesparende douchekoppen gebruiken tussen de 4,3 tot 6,9 liter water per minuut, en vaak hebben ze een waterbesparende filter. Ook de lavabo in je badkamer of wc kan je vervangen. Zo kan je kiezen voor een waterbesparende kraan voor je lavabo in je wc.

Gebruik regenwater

Voor je toiletten gebruik je best regenwater uit een regenput. Waarom? De gemiddelde Vlaming gaat zo’n 4 à 5 keer per dag naar toilet, dat is al snel 30 liter per dag dat je gebruikt om naar toilet te gaan. Een gemiddeld gezin van 4 personen gebruikt dus ongeveer 45.000 liter drinkwater per jaar om gewoon het toilet door te spoelen. Als je zoveel drinkwater kan uitsparen per jaar, bespaar je al snel 200 à 300 euro per jaar. Niet alleen is het voor je factuur interessant om drinkwater uit te sparen, door de grotere waterschaarste en droogte is het ook de beste manier om voor onze planeet te zorgen. Om regenwater te gebruiken, hoef je ook niet in te boeten op hygiëne of comfort want voor elk model kan je regenwater gebruiken. Kies je voor een comfortabel Geberit hangtoilet, dan is je toilet duurzaam én stijlvol.

En wat met je verbruik?

De grootste besparing maak je natuurlijk door gewoonweg minder water te verbruiken. Douche al eens een dagje minder, of zet een timer als je doucht. Wist je trouwens dat je perfect je haar kan trainen om minder rap vettig te worden? Hoe meer dagen je tussen een wasbeurt laat, hoe trager je haar vettig wordt. Natuurlijk zal in het begin je haar de eerste dagen er nog vettig uitzien, maar naarmate je het als een routine opbouwt, wordt je haar minder vettig. Een movie night gepland of een dagje thuiswerken? Was je haar dan een keertje niet, steek het in een hoge dot en je zal zien dat je haar er na enkele dagen gezonder uitziet, en je hebt nog wat water bespaard ook! Win-win!