zekeringkast

Een zekeringkast vervangen of installeren kan je alleen zelf doen als je over de nodige kennis en tools beschikt. Benieuwd naar hoe de installatie van een zekeringkast in elkaar zit? Wij lijsten alvast de basics even op en wie weet word jij wel de nieuwe doe-het-zelver!

Verdeelschema’s en labeling

Voor je je zekeringkast kan installeren, moet je zorgen dat je de draden voor stopcontacten, huishoudapparaten en verlichting juist afrolt. Deze draden zullen allemaal naar je zekeringkast worden geleid doorheen je huis en uiteindelijk worden aangesloten in je kast. Zorg er dus voor dat je extra ruimte voorziet en je dus je draden niet te kort afknipt. Daarnaast is labelling ook essentieel: label elke draad zodat de installatie van je perfect weet welke kabel voor wat dient. Deze labels komen overeen met de labels die je op je verdeelschema ziet. Zo’n verdeelschema wordt door een specialist gemaakt. Zo staan natte en droge kringen bijvoorbeeld apart en vind je onderaan de zekeringkast een verzamelplaat voor de aardingskabels.

Kabels aansluiten in kast

Nadat je alle kabels richting je kast hebt geleid, begin je met de bedrading van je zekeringkast. Voor deze stap volg je je verdeelschema, en als je zorgvuldig hebt gelabeld, kan dit erg gestructureerd gaan. Om kabels in je kast aan te sluiten heb je een schroevendraaier, tang, klein vijsmachine, breekmes en een ontstripper nodig. Met een ontstripper zorg je ervoor dat het koper bloot komt en je deze in de kast kan plaatsen. Verder is een schroevendraaier belangrijk om alle vijzen aan te vijzen in de kast. Een te losse vijs kan namelijk voor brandgevaar zorgen. Met welke draden begin je nu? Je begint met dikke kabels, zoals die van huishoudtoestellen zoals de oven, en je bouwt daarna stelselmatig op en voegt smallere draden toe en je let erop dat de draden niet door elkaar komen te zitten in de kast.

Controle?

Nadat je je kabels hebt aangesloten en je kast klaar zo goed als klaar is, wordt deze altijd gecontroleerd door een officiële instantie zodat je zekeringkast voldoet aan de wettelijke normen. Het is daarom ook aangeraden om steeds een specialist in te schakelen bij het installeren van een zekeringkast. Zo kan je bijvoorbeeld op Elektramat België beroep doen. Ook wanneer je een zekeringkast wil aanpassen of uitbreiden, bij verbouwingswerken bijvoorbeeld, schakel je best een specialist in.