kluis in huis

In alle buurten, gebouwen en woningen zijn er helaas gevaren en risico’s die vermeden kunnen worden. We moeten ons het meeste zorgen maken over dieven, brandveiligheid en ventilatie. Lees hier in een notendop met welke tips je voorzorgen je kan nemen om je thuis een veiligere plek te maken. 

Dieven zijn overal

Helaas, overal wordt gepikt. Daarom is het slim om een aantal voorzorgen te nemen. Uiteraard investeer je best in een beveiligingssysteem, maar als je daar de financiële middelen niet voor hebt kan je hier een aantal old-school tips lezen. Bij afwezigheid kan je best buren, familie of vrienden vragen om regelmatig langs te komen. Een bewoonde indruk kan je geven door je brievenbus door iemand leeg te laten halen, gordijnen af en toe open en dicht te laten doen of een licht te laten branden. 

Liefst kunnen potentiële inbrekers helemaal niet binnenkijken, maar soms is dat onvermijdelijk. Leg je waardevolle spullen dan absoluut uit het zicht. En al kan een vreemde inbreker niet zien wat jij hebt liggen, kennissen met weet van waardevolle spullen kunnen ook een poging wagen. Investeer dus in kluizen voor de zekerheid.

Brandveiligheid

Bij een brand is rook de belangrijkste doodsoorzaak, dus rookmelders kunnen levens redden. Als je in een gebouw woont met meerdere verdiepen zorg je er ook best voor dat je een rookmelder hebt hangen op elk verdiep. Als je je bij brand zorgen maakt om belangrijke documenten of materiaal bestaan er trouwens ook brandwerende kluizen om bijvoorbeeld je paspoort of financiële documenten in te leggen. 

Ventilatie 

Jammer genoeg is een CO-vergiftiging niet het enige gevaar dat schuilt in een slechte ventilatie. Als de lucht in een woning niet fris genoeg is dan stapelen na een tijdje vocht en schadelijke stoffen zich op. Dat leidt ook tot gezondheidsproblemen. Voorbeeldig is natuurlijk een ventilatiesysteem, maar dat is niet voor iedereen een mogelijkheid. Probeer daarom simpelweg ramen genoeg op een kier te laten en af en toe de ramen of deuren volledig open te zetten (dat moet niet lang duren). Handelingen of plekken waar sowieso vocht en gevaarlijke stoffen vrijkomen verlucht je best sowieso altijd. 

Dezelfde tips gelden voor een CO-vergiftiging, maar houd hierbij rekening met meer oorzaken. Denk aan gasgeisers, kolenkachels, uitlaatgassen enzovoort. Ondanks deze tips kan je je best alsnog eens informeren bij deskundigen over hoe goed jouw woning geventileerd is en waar mogelijke gevaren kunnen schuilen qua brandveiligheid en CO.