raambekleding ophangen

Heb je net nieuwe gordijnen, lamellen of jaloezieën gekocht? Dan is het tijd om ze op te hangen. Ben je niet de handigste Harry of Henriëtte of heb je het gewoon nog nooit gedaan? Geen nood. Met dit handige stappenplan lukt het je zo!

Stap 1: Montage-instructies

Wanneer je raamdecoratie koopt, is de kans groot dat er montage-instructies bijgeleverd worden. Neem deze zeker goed door. Bekijk bij twijfel enkele DIY-video’s op YouTube om te zien hoe echte professionals de klus klaren. Vaak is het makkelijker om iemand anders het te zien doen, dan om enkel de instructies te lezen.

Stap 2: Meten is weten

Gordijnen ophangen is geen rocket science. Toch betekent het niet dat je halsoverkop aan de slag moet gaan met je boormachine, pluggen en schroeven. Zeker wanneer je niet de meest ervaren klusjesman bent is het aangeraden zeer precies te werk te gaan. Meet dus op voorhand goed de plaats af van de bevestiging van je raamdecoratie, m.a.w. daar waar de schroeven gemonteerd moeten worden. Check vervolgens of je alle benodigdheden zoals pluggen en schroeven en het juiste gereedschap zoals een boormachine bij de hand hebt.

Stap 3: In of op de dag montage

Bepaal of je je gordijnen ‘in’ of ‘op de dag’ wil monteren. ‘In de dag’ betekent dat je je gordijnen op het kozijn tussen 2 muren ophangt. Hiervoor meet je best de breedte en de lengte tussen het kozijn of de muur op 3 verschillende plaatsen. ‘Op de dag’ monteren betekent dat je je gordijnen of jaloezieën op het kozijn op de muur of aan het plafond bevestigt. Meet hiervoor de breedte van je raam, inclusief de overlapping die je wenst.

Stap 4: Raamdecoratie ophangen

Elk type raambekleding vereist een andere, specifieke manier van ophangen. Deze stap is dus afhankelijk van het type raamdecoratie dat je wenst op te hangen. Het best is dat je je baseert op de meegeleverde montage-instructies. Maar of je nu verduisterende rolgordijnen, jaloezieën, glasgordijnen, shutters, overgordijnen of vitrages wil ophangen: gebruik steeds je gezond verstand. Ga dus zeker na of je raam nog wel open kan wanneer je je raamdecoratie bevestigt, voorkom dat je gordijnen scheef hangen, zorg ervoor dat ze lang genoeg zijn, kies de juiste stof … Verder kan het altijd helpen om je te laten bijstaan door iemand die al ervaring heeft met het monteren van raamdecoratie.