inloopdouche

Vanaf je zestigste of zeventigste is het soms moeilijker om bepaalde taken in huis uit te voeren. Dat betekent natuurlijk niet dat je onmiddellijk de stap moet zetten naar een woonzorgcentrum. Je wil natuurlijk het liefst zo lang mogelijk thuis wonen, in je eigen vertrouwde omgeving. Wie wil dat niet? Met een paar (kleine of grotere) aanpassingen maak jij je woning klaar voor de toekomst.

Intelligente Smart Home-toepassingen

Slimme Smart Home-toepassingen kunnen je leven als zestigplusser een stuk comfortabeler en aangenamer maken. Want misschien heb je steeds meer moeite met het openen en sluiten van je rolluiken, of wordt een andere klus moeilijker. Dankzij een spraakassistent van Google of Apple hoef je je apparaten, rolluiken of lichten niet langer te bedienen door op een schakelaar te drukken. Je bedient ze eenvoudigweg met je stem. Ideaal voor mensen met een beperkte(re) mobiliteit.

Lift

Woon je in een laagbouwwoning met één woonlaag? Dan zit je alvast goed en hoef je je geen zorgen te maken over het nemen van trappen wanneer je minder goed te been bent. In een woning met meerdere verdiepen, is het aangeraden om een traplift of huislift te voorzien. Met een traplift kan je je comfort vergroten door een geringe investering. Voor een huislift zal je iets dieper in je buidel moeten tasten. Maar huisliften hebben dan ook tal van extra voordelen ten opzichte van trapliften. Zo kan je je met een huislift probleemloos verplaatsen over meerdere verdiepen. En ook zware lasten vervoer je moeiteloos. Wanneer je reeds op vroegere leeftijd investeert in een huislift, pluk je er jarenlang de vruchten van.

Drempelloos wonen

Wanneer je een woning bouwt, is het verstandig om rekening te houden met lage drempels, of beter: geen drempels. Drempelloos of drempelluw wonen heeft als voordeel dat er geen niveauverschil is tussen je binnen- en buitenvloer. Er is met andere woorden een naadloze overgang. Je geniet nu van een minimalistische en strakke uitstraling, en op latere leeftijd van gebruiksgemak!

Inloopdouche of instapbad

Een andere structurele aanpassing die je aan je woning kan doen is het installeren van een instapbad met douche of een inloopdouche met douchestoel. Wacht hier niet mee tot het te laat is. Zo kan je langer comfortabel blijven wonen in je eigen vertrouwde woning. Een geruststelling!

Wist je trouwens dat je als 65-plusser steunmaatregelen en financiële premies kan krijgen voor comfortaanpassingen of structurele aanpassingen aan je woning? Zo wordt levenslang thuis wonen voor iedereen betaalbaar.