duurzaam wonen

Het is erg belangrijk om bezig te zijn met een goede duurzaamheid. Heel gek is het ook niet dat dit thema tegenwoordig zo populair is. Door duurzamer te leven ben je bezig met de effecten op de toekomst. Hierbij denk je natuurlijk aan je eigen behoeftes, maar wel met de effecten voor de toekomst. Het gaat bij duurzaamheid om het verbeteren van zowel mens als milieu. Veel mensen doen dit door middel van het scheiden van afval, maar daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je woning meer duurzaam wordt. Toch kan het lastig zijn, want hoe zorg je daar nu voor? Hieronder lees je verschillende tips over het duurzaam maken van je woning!

Tip 1: Breng zonnepanelen aan

Een belangrijk aspect om een grote stap richting een duurzame woning te zetten, is zonnepanelen aanbrengen. Wanneer je zonnepanelen aan je woning toevoegt, zorg je ervoor dat je gebruik kunt maken van natuurlijke energie. De zonnepanelen maken gebruik van pv panelen met fotovoltaïsche cellen. Die zetten het zonlicht om in energie, waardoor je gebruik kunt maken van natuurlijke energie. Dat is voordelig voor zowel de duurzaamheid, maar daarnaast ook voor de portemonnee. 

Tip 2: Isoleer de woning

Vroeger werden woningen gebouwd, zonder na te denken over de eventuele effecten. Daardoor heb je tegenwoordig nog veel woningen met enkel glas. De woningen zijn niet goed geïsoleerd, waardoor ze veel warmte kunnen verliezen en daarnaast kou naar binnen kan komen. Hierdoor blijf je stoken in de woning wat veel energie kost. Het is dus verstandig de woning te isoleren. Dit kan door middel van het enkel glas vervangen naar dubbel glas en daarnaast de muren, vloeren en plafonds te isoleren. 

Tip 3: Neem de juiste verlichting

Verlichting doet veel in een woning. Door middel van verlichting creëer je een gezellige sfeer en kun je daarnaast wanneer het donker is alles nog goed zien. Toch verbruikt verlichting ook de nodige energie. Een goede soort verlichting waar je dan voor kunt kiezen is Led verlichting. Denk bijvoorbeeld aan Led inbouwspots of de juiste buitenverlichting. Deze verlichting verbruikt ongeveer 90% minder energie dan andere verlichting en is dus zeker een goede voor de duurzame woning. Een voordeel van deze verlichting is daarnaast dat je ze in veel verschillende soorten en maten hebt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit fel licht, maar ook warm. Je kunt dus helemaal naar eigen smaak de keuze maken. 

Tip 4: Neem een slimme thermostaat

Om ervoor te zorgen dat je woning goed warm wordt, maakt een woning gebruik van een thermostaat. Hierbij kun je zelf instellen wat de temperatuur in de woning moet zijn. Het beste is een slimme thermostaat. Hierbij kun je namelijk instellen hoe laat hij wel aan moet staan en op welke tijden de verwarming uit mag. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet onnodig veel energie verbruikt. Zo hoeft een verwarming in de nacht bijvoorbeeld niet aan te staan en wanneer je van huis bent is dat ook overbodig. Dit helpt je dus goed bij een verbeterde duurzaamheid.