geïsoleerde ramen

De ramen en deuren in je huis zijn al jaren dezelfde en je besluit dat ze aan vervanging toe zijn. Uiteraard wil je dat die nieuwe exemplaren enigszins bij de bouwstijl en het interieur van je woning passen, maar het aanbod is gigantisch. Materiaal, isolatie, profielen, kleuren, noem maar op. Wij vertellen je waarop je moet letten bij de aankoop van nieuwe ramen en deuren.

Goed geïsoleerde ramen

Bij de aanschaf van nieuwe ramen zorg je best voor een uitstekende isolatie. Zo niet, gaat er veel warmte en energie verloren. De meeste mensen zijn voornamelijk gekend met enkel en dubbel glas. Enkel glas wordt bijna niet meer gebruikt, omdat de isolatie ondermaats is. Dubbel glas isoleert beter door de twee glasplaten met een isolerende laag in het midden. Hoogrendementsglas – dubbel glas met een extra coating aan de binnenzijde – isoleert nog beter, maar is ook duurder. Gelukkig kan je die kosten recuperen door je lagere energiefactuur.

Ramen en deuren in alle soorten

Eenmaal de isolatie vastligt, kan je beslissen welk soort materiaal je wil gebruiken. PVC ramen worden vaak gebruikt bij standaardmaten en -profielen. Dit materiaal is voordelig en prima isolerend materiaal. PVC ramen en deuren zijn een goede investering, omdat ze kwalitatief zijn en beschikbaar in diverse kleuren en stijlen voor elk type woning. Daarnaast heb je ook de materie aluminium, een van de topfavorieten binnen bouwmaterialen. Het is zeer licht, maar toch enorm sterk. Jammer genoeg hangt daar ook een stevig prijskaartje aan vast. Heb je een klassieke woning, dan verkies je wellicht houten ramen. Houd er wel rekening mee dat niet elke houtsoort geschikt is voor buiten. Eik is – omwille van zijn hardheid, stugheid en lange levensduur – wellicht de beste keuze voor houten ramen en deuren aan de buitenkant van je huis. Tot slot passen stalen ramen perfect bij een huis met een industriële look. Deze materie is gemakkelijk in onderhoud, maar niet goedkoop en ook niet het beste isolatiemateriaal.

Functionele deuren

Bij deuren is niet alleen de isolatie van belang, maar ook de efficiëntie. Een nieuwe voordeur moet mooi zijn, maar ook veilig en je beschermen tegen inbrekers. Een stevig ingebouwd slot is dus van belang. Daarnaast moet de isolatie enerzijds de koude buiten houden in de winter en de warmte in de zomer en anderzijds het geluid. Vind je een zware, stevige voordeur te bombastisch, dan kan je glaspartijen integreren voor extra lichtinval.

Alle kleuren van de regenboog

Als je nieuwe ramen en deuren kiest, wil je dat die passen bij de stijl van je huis en het interieur. De juiste kleur is dus belangrijk. Voor ramen wordt gebruik gemaakt van RAL-kleuren. Deze kleurcodes omvatten verschillende soorten verf en coatings en inmiddels zitten er 210 standaardkleuren in het gamma. Keuze genoeg!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here