zonnepanelen installeren

Ben je een handige Harry en denk je erover om zonnepanelen te installeren op jouw dak? Velen laten deze klus over aan professionals omdat ze zelf de nodige kennis niet hebben om zonnepanelen te monteren en juist te installeren. Nochtans kan én mag je dit wel zelf doen. Maar hoe begin je daar nu aan en waarmee moet je zeker rekening houden? 

Goede voorbereiding is het halve werk

Bij het plaatsen van zonnepanelen komt heel wat kijken waar je in eerste instantie misschien niet meteen aan dacht. Een goede voorbereiding is dus nodig als je niets over het hoofd wil zien. Om te beginnen moet je weten waar op je dak je de zonnepanelen gaat plaatsen en ook of ze horizontaal of verticaal zullen moeten liggen. Verder heb je heel wat materiaal nodig om zonnepanelen te kunnen installeren. Afhankelijk van het type zonnepanelen dat je gaat plaatsen, heb je rails, dakhaken en ander bevestigingsmateriaal nodig. Het is van groot belang dat dit het juiste materiaal is aangezien je met een elektrische installatie bezig bent en dit voor onervaren klussers dus snel een gevaarlijk karwei kan worden. Tot slot denk je best ook al eens na of je een hoogwerker wilt huren of je de klus met een ladder kan klaren. Dat laatste is echter niet aangeraden omdat je grote panelen op je dak moet krijgen en dit met een ladder veel te gevaarlijk is. 

Vergunningen 

Wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen op je dak, kan het zijn dat je bepaalde vergunningen nodig hebt vooraleer je aan de slag kan gaan. Dit is het geval wanneer je zonnepanelen wilt plaatsen op een monumentaal pand of wanneer deze niet passen in het plaatselijke bestemmingsplan. Je kan zelf bij je eigen gemeente informeren of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van de zonnepanelen. Bovendien kan het zijn dat je een hoogwerker op een bestelwagen voor je gevel wil plaatsen om goed aan het dak te kunnen gedurende de werken. Ook daarvoor moet je een vergunning aanvragen zodat de gemeente parkeerverbodsborden kan plaatsen op de parkeerplaatsen die je graag vrij wil houden. 

Veiligheid

Zelf zonnepanelen installeren is niet eenvoudig en vraagt om de nodige voorkennis als je wil dat dit veilig zal verlopen. Je werkt namelijk op een bepaalde hoogte én met een elektrische installatie. Jouw veiligheid moet daarom altijd prioriteit zijn. Zorg dat je steeds goed beveiligd bent als je met een hoogwerker bent, dat je gepaste kleding draagt en dat je écht voorzichtig bent wanneer je de elektriciteit legt voor je de zonnepanelen. Daarbij komt ook nog dat je na het plaatsen van de zonnepanelen, de omvormer zal moeten aansluiten op de juiste groepen in je meterkast. Dit kan een behoorlijk ingewikkelde klus zijn, zeker in oudere woningen. Eigenlijk is dit werk voor een ervaren elektricien. Kom je er tijdens het plaatsen van zonnepanelen toch achter dat je eigenlijk niet genoeg technische kennis hebt? Neem dan geen risico’s maar schakel hulp in van iemand die meer ervaren is dan jij!