tuin afscheiding

Je huis picobello in orde, maar nog niet voldoende inspiratie gevonden voor het inrichten van de tuin? Maak er op eenvoudige wijze een mooi, evenwichtig geheel van. Zorg voor voldoende groen in de tuin, zodat overtollig hemelwater goed kan infiltreren in de grond. Een groene tuin vergt weliswaar iets meer onderhoud, maar draagt in belangrijke mate bij aan het oplossen van wateroverlast in je buurt. Met groen in je tuin bevorder je bovendien de biodiversiteit in je eigen woonomgeving. 

Natuurlijke omheining

Veel mensen zijn gesteld op hun privacy. Met name in de tuin achter het huis willen ze comfortabel kunnen genieten van hun rust, zonder inkijk van buitenaf. Dit zou je natuurlijk kunnen regelen door een schutting te plaatsen, maar vanuit het oogpunt van duurzaamheid is het beter om te kijken naar een levend alternatief. Heb je wel eens gedacht aan bamboe rond je tuin? Dit gewas heeft bij sommige mensen een negatieve reputatie vanwege het woekergedrag, maar dat beeld is niet geheel terecht. Er zijn namelijk ook bamboesoorten die niet woekeren en uitstekend als erfafscheiding kunnen dienen. Een voordeel is dat ze snel groeien, waardoor jouw bamboehaag in relatief korte tijd de juiste lengte heeft bereikt. Daarna vergt het weinig onderhoud. Om de gewenste hoogte te behouden, kun je de bamboehaag eens per jaar snoeien. 

Andere opties

Natuurlijk is de keuze voor een bamboehaag afhankelijk van je persoonlijke smaak. Je creëert er een bepaalde sfeer mee die velen aanspreekt. In combinatie met de andere gewassen en accessoires in je tuin, kun je er een harmonieus geheel van maken. Maar misschien kies je liever voor andere haagplanten met een meer traditionele uitstraling? De taxus en de liguster worden vaak toegepast als erfafscheiding omdat ze een dichte haag opleveren die inkijk vrijwel onmogelijk maakt. De haag die je ermee creëert heeft bovendien een zeer groen karakter, hetgeen velen aanspreekt. De taxus scoort hoog op het gebied van duurzaamheid, omdat het gewas een lange levensduur kent en zich bovendien zeer eenvoudig laat snoeien. De ligusterhaag heeft als karakteristieke eigenschap dat volgens en andere dieren er graag een beschut plekje in zoeken. Ook daarmee lever je dus een waardevolle bijdrage aan de natuur in je eigen leefomgeving. Minder bekende opties voor het vormen van een erfafscheiding zijn de buddleja, de bittere wilg en de boerenjasmijn. Ook met deze gewassen creëer je een fraai resultaat.