led verlichting

Meer en meer mensen halen het in huis, zowel particulieren als bedrijven schakelen om naar LED verlichting. Waarom je het zou gebruiken en hoe je het aansluit, lees je hier.

LED verlichting is zuinig

LED-verlichting is gewoonweg zuinig, zowel voor je portefeuille als het milieu. Tegenover de ouderwetse halogeenlampen of gloeilampen bespaart LED-verlichting gemiddeld wel 85% aan energie. Daarnaast leven ze zelfs langer dan spaarlampen. Zij hebben een gemiddelde levensduur van 5.000 branduren. LED lampen kunnen dat ver voorbij steken met 45.000 branduren. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 15.000 (dus op zijn minst dus nog drie keer zoveel als een spaarlamp) tot 50.000 branduren, wat wil zeggen dat ze tot wel twintig jaar kunnen meegaan. Daarbij verbruiken ze ook minder warmte. Dat is brandveiliger, maar ook weer zuiniger. Omdat ze dus zo lang meegaan en spaarzaam zijn, is de terugverdientijd heel voordelig, tussen ongeveer 1 en 3 jaar.

Het is beter voor het milieu

Er worden bij het maken van LED lampen veel minder schadelijke materialen gebruikt zoals lood en zwavel. Het bevat ook geen kwik, in tegenstelling tot gloei- spaar-, en halogeenlampen. Nog enorme voordelen zijn dat de lampen volledig recycleerbaar zijn én dat je ze net zoals spaarlampen met ecocheques kan aanschaffen. 

Ruime toepassingsmogelijkheden

Je kan LED lampen in veel meer ruimtes verwerken dan binnenshuis. Dankzij de lage temperatuur, weerstand tegen de kou (tot wel -40°C), schok- en waterbestendigheid, en werking op lage gelijkspanning dat het risico op elektrocutie vermindert kan je ze zelfs installeren in je tuin, auto, en zwembadverlichting. Vroeger hadden LED strips ook wel de reputatie van een ongezellig, koud licht uit te stralen. Dat is nu veranderd, je kan uit verschillende kleuren en temperaturen kiezen. Als sfeerverlichting dienen ze nu dus ook al.

Hoe sluit ik het aan?

Als je LED strips koopt, komt er gewoonlijk wel een gebruiksaanwijzing bij. De stappen die je dan volgt, zijn dan duidelijk uitgelegd, en moeilijk is het sowieso niet. Hoeveel LED spots je wilt aanschaffen hangt af van de vierkante meter en hoeveel natuurlijk licht je al hebt in de ruimte. Een vuistregel is dat je 1 Watt nodig hebt per vierkante meter. 

De meeste LED lampen kunnen halogeenlampen gemakkelijk vervangen. Houd wel rekening met de verschillende voltages die LED lampen kunnen hebben. Je hebt bij voltages van 12V, 24V, 350mA of 700mA eventueel verlengsnoeren of een transformator nodig. Transformatoren zetten stroom om naar een lager voltage, moest dat nodig zijn. Vergeet als laatste zeker niet om voordat je begint aan de installatie de zekering in je meterkast om te zetten!