strooizoutzakken

Strooizout en onthardingszout lijken in eerste instantie op elkaar, maar ze hebben een hele andere werking. Strooizout wordt voornamelijk buitenshuis gebruikt waar onthardingszout enkel in je huishouden wordt gebruikt. In dit artikel wordt de werking van beide zouten uitgelegd zodat je nooit meer het verschil tussen de twee vergeet.

Wat is onthardingszout?

Een ander woord voor onthardingszout is regeneratiezout. Dit zout wordt voornamelijk gebruikt om water te ontharden. Het water dat uit onze kranen komt, is al relatief zuiver water, maar toch blijft er wel wat kalk en calcium achter in ons water. Dit kalk kan een negatief effect hebben op de levensduur van verschillende huishoudelijke apparaten zoals een strijkijzer of waterkoker. Wanneer je deze toestellen vaak gebruikt, zie je na enige tijd ook kalksporen op de toestellen. Het onthardingszout gaat ervoor zorgen dat het calcium uit het water wordt gehaald, waardoor dit geen sporen meer kan achterlaten op je huishoudelijke toestellen.

Bovendien zorgt hard water ook voor een grotere energieverspilling. Wanneer je bijvoorbeeld een wasmachine laat draaien met hard water, zal het toestel meer energie vragen en heb je ook meer zeep nodig om je kledij te wassen. Je water ontharden heeft dus verschillende voordelen.

Het onthardingszout voeg je toe in een ontharder. De kalk die in het water zit, blijft aan het onthardingszout kleven waardoor enkel het zuiver water doorstroomt. Belangrijk om te weten is dat er ook wel eens wordt gezegd om keukenzout te gebruiken als onthardingszout. De twee zouten hebben wel dezelfde chemische bestanddelen, maar keukenzout heeft een fijnere structuur wat ervoor zorgt dat de zoutkristallen kunnen samenklonteren. Dit kan opstoppingen veroorzaken in de waterontharder.

Wat is strooizout?

De kans is groot dat je strooizout wel kent. Dit zout wordt gebruikt om wegen en paden ijsvrij te maken nadat het heeft gesneeuwd of gevroren. Water bevriest bij nul graden. Indien je het zout bij het water voegt, wordt het vriespunt verlaagd waardoor het bevroren water begint te smelten.

Je hebt verschillende soorten strooizout. De meest zuivere soort is vacuümzout dat wordt opgelost in ondergrondse zoutlagen. Dit zout bestaat uit fijne korrels. Een tweede optie is steenzout dat wordt onttrokken uit zoutmijnen. Steenzout heeft een iets meer groffe korrel en is minder zuiver dan vacuümzout. Een laatste soort zout is zeezout. Zoals de naam het al zelf zegt, wordt dit zout uit de zee gehaald. Van de drie verschillende soorten, is zeezout het minst fijn.

Zoals je ziet zijn onthardings- en strooizout allebei een soort zout, maar de werking is volledig verschillend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here