moderne woonkamer met gordijnen

Gordijnen vormen een essentieel onderdeel van je interieur. Het zorgt niet enkel voor de nodige privacy ten opzichte van voorbijgangers, het bepaalt ook mee de sfeer die je creëert in een ruimte. Vandaag de dag zijn er verschillende mogelijkheden in gordijnen. Afhankelijk van de ruimte kan je onder meer kiezen voor jaloezieën of verduisterende gordijnen. In dit artikel worden de voordelen en eventuele nadelen van beide producten doorgelicht.

Wat zijn jaloezieën?

Jaloezieën zijn raamdecoratie in de vorm van verschillende latjes die bij elkaar worden gehouden door middel van een koord. Je hebt onder meer houten jaloezieën, maar ook exemplaren uit aluminium of PVC. Een groot voordeel van aluminium of PVC is dat ze heel eenvoudig schoon te maken zijn met een vochtige doek. Dit gaat iets minder vlot bij houten jaloezieën, maar vaak geeft hout een warmer gevoel dan aluminium. Welke jaloezieën voor jou het beste zijn, hangt dus grotendeels af van je eigen smaak. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor zwarte jaloezieën voor de woonkamer, dat past eigenlijk bij vrijwel elke stijl.

Het grote voordeel van jaloezieën is dat je zelf de lichtinval kan bepalen. Je kan heel eenvoudig raamdecoratie zoals lamellen volledig sluiten of helemaal open zetten naar eigen wens. Behalve de moeilijkheden bij het schoonmaken van houten jaloezieën, zijn er niet echt nadelen. Daarnaast zijn er jaloezieën voor elk budget en voor elke ruimte. Zo kan je ook jaloezieën gebruiken in vochtige ruimtes zoals een badkamer. Vaak worden ze dan behandeld met een bepaald product zodat ze bestand zijn tegen het vocht.

Wat zijn verduisterende gordijnen?

De naam zegt al veel. Verduisterende rolgordijnen zijn gordijnen die voornamelijk in een slaapkamer worden gebruikt. Het zorgt er namelijk voor dat je kamer volledig donker is waardoor je niet wakker wordt van het zonlicht in de ochtend. Doordat ze verduisterend zijn, zorgen ze ook voor voldoende privacy. 

Een ander voordeel van verduisterende gordijnen is dat ze in de zomer ervoor zorgen dat je kamer fris blijft wanneer het warm is buiten. Wanneer je in de winter de verwarming opzet, zorgen verduisterende gordijnen er dan weer voor dat de warmte binnen blijft. Daarnaast hebben ze ook een geluiddempende werking. Ideaal wanneer je in een drukke straat woont. 

Een eventueel nadeel van deze gordijnen is voornamelijk de aankoop. Verduisterende gordijnen zijn vaak iets prijziger dan gewone gordijnen omwille van de extra laag die wordt toegevoegd voor het verduisterend effect. Zeker wanneer de gordijnen op maat moeten gemaakt worden zodat er zeker geen lichtinval doorkomt. Toch is het deze prijs waard, omdat je zeker kan zijn van een goede nachtrust en dat is toch het allerbelangrijkste?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here