gordijnen

De populariteit van slimme gordijnen stijgt, en dat is niet heel gek. Het zorgt voor gemak, iets waar we allemaal naar op zoek zijn. Je hoeft niet eerst je bed uit te komen om ze open te doen in de ochtend, en als het ineens toch zonniger wordt dan verwacht kun je zelfs vanaf je werk de gordijnen in de woonkamer dichtdoen, zodat het binnen lekker koel blijft. Maar zijn ze ook echt zo ideaal als wij denken?

De functies van slimme gordijnen

Laten we eerst eens naar de functies kijken, want die zijn bij gordijnen natuurlijk wel beperkter dan bij bijvoorbeeld een robotstofzuiger. Het grootste voordeel hierbij is dat ze op afstand te bedienen zijn via een app op je smartphone. Hiermee kun je ze dus van een afstand open of dicht doen, bijvoorbeeld wanneer je op het werk bent.

Ook is er bij de meeste gordijnen de mogelijkheid om bepaalde schema’s en timers in te stellen. Dit is vooral ideaal wanneer je dag er over het algemeen elke dag hetzelfde uitziet. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de gordijnen in je slaapkamer om 6:00 open gaan, en in de woonkamer om 6:30. Ook kun je instellen dat ze om 20:00 weer dicht moeten.

Beschikken de gordijnen over een ingebouwde lichtsensor, dan hoef je deze tijdens overigens niet in te stellen. Deze sensor pikt het namelijk op wanneer de zon opkomt en weer ondergaat. Je kunt het dan zo instellen, dat de gordijnen open gaan wanneer het licht is buiten, en weer dichtgaan als het avond wordt.

Heb je daarnaast Google Assistant of Amazon Alexa in huis? Dan kun je met je stem aangeven wanneer ze open of dicht moeten, wat het plaatje natuurlijk compleet maakt. Hebben jullie een spontane filmavond, maar is het nog licht buiten? Dan vraag je dus gewoon of de gordijnen dichtkunnen en alles wordt voor je geregeld.

Wat zijn de voordelen?

Privacy is belangrijk voor ons allemaal, en deze gordijnen dragen daar aan bij. Hoe vaak ben jij al vergeten de gordijnen dicht te doen, of deed je het bewust niet omdat je anders bang was je te verslapen? Met slimme gordijnen heb je dat probleem niet meer, omdat je deze altijd kunt bedienen maar daarnaast ook van tevoren al in kan stellen.

Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor energiebesparing, door ze te laten reageren op temperatuur. Uiteraard heb je hier wel een slimme thermostaat voor nodig. Wanneer het te warm is kunnen de gordijnen gesloten worden, waardoor er niet nog meer warmte naar binnen komt. Uiteraard kun je ze ook koppelen aan een slimme airco, als je deze hebt.

Als laatste punt zorgen de slimme gordijnen ook voor een betere beveiliging. Je kunt namelijk niet alleen op afstand regelen dat ze dichtgaan zodat niemand naar binnen kan kijken, maar het is daarnaast ook mogelijk ze automatisch te laten sluiten op het moment dat jij het huis verlaat. Dit kan gedaan worden door middel van geofencing op je smartphone.

Lees ook: Een tiny house inrichten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here