regenton

Je hoort vandaag de dag wel vaker op de radio of televisie dat we beter voor het milieu moeten zorgen. Met een aantal kleine aanpassingen in je levenswijze kan je al heel wat bereiken. Ook aan je woning kan een aantal zaken veranderen die niet enkel goed zijn voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. 

Zorg dat je dak goed geïsoleerd is

Een belangrijke stap om op lange termijn kosten te besparen, is het renoveren van je dak. Het klopt dat dit een hele investering is, maar het maakt wel dat je stookkosten zullen dalen. Een geïsoleerd dak zorgt er namelijk voor dat de warmte in je woning blijft. Er zijn verschillende soorten isolatie waaruit je kan kiezen. Een van de meest gekozen vormen: pir isolatieplaten. Het grote voordeel is dat deze isolatieplaten dun en licht zijn waardoor je er heel eenvoudig mee kan werken. Daarnaast hebben ze een hele goede isolatiewaarde. Naast pir heb je ook nog pur isolatie, maar deze isolatie scoort minder op het gebied van brandveiligheid en heeft ook een slechtere isolatiewaarde. Belangrijk om te weten is dat deze platen niet als milieuvriendelijk worden beschouwd omdat er tijdens de productie van deze platen stoffen worden gebruikt die niet ecologisch zijn.

Wil je graag voor natuurlijke isolatie gaan? Dan kan je voor glaswol kiezen. Deze soort isolatie is volledig uit natuurlijke of ecologische stoffen gemaakt. Het heeft een goede isolatiewaarde, maar heeft als grote nadeel dat het huidirritaties kan opwekken. In uitzonderlijke gevallen kan het zelfs leiden tot ontstekingen. Wanneer je glaswol installeert, is een goede bescherming aan te raden.

Vang je regenwater op

Een tweede aanpassing die je aan je woning kan doen, is het plaatsen van een regenput om regenwater op te vangen. Een regenwaterafvoer en bijhorende regenpijp zorgen ervoor dat het water dat in de dakgoot terecht komt naar je regenput wordt gestuurd. Een regenput wordt meestal onder je gazon geplaatst. Aan de hand van een pomp wordt het water naar aftappunten in je woning gevoerd waar het na filtering gebruikt wordt voor elektrische apparaten zoals de wasmachine. Zorg er wel voor dat je een goede filter gebruikt om ervoor te zorgen dat je regenwater bruikbaar is. 

In de meeste gevallen wordt dit water niet gebruikt als drinkwater, maar enkel om onder meer het toilet door te spoelen of je wasmachine te laten draaien. Zo kan je heel wat water besparen, wat je snel aan je factuur zal merken. Net zoals bij je dakisolatie is een regenput een investering, maar wel een die rendeert op lange termijn. Bij de meeste huizen is er al een regenwaterafvoer aanwezig, dus die investering moet je niet meer doen.