Meer dan 16.000 woningen in Vlaanderen zijn verlaten en leegstaand. Dit is toch een leuke opportuniteit? Deze woningen kan je kopen en opknappen, om er dan je droomhuis van te maken, of gewoonweg om door te verkopen. Wij leggen je uit hoe je van een leegstaand huis een prachtige woning maakt.
Contacteer de eigenaar
Als je tijdens het rondrijden een verlaten woning hebt gezien waarvan je denkt dat het potentieel heeft om iets te worden, dan is stap 1 al voltooid. Maar hoe komt het dat ze verlaten zijn? Vaak staan deze panden leeg door bijvoorbeeld familieruzies of wanneer mensen niet willen renoveren om het te mogen verkopen. Daar kan jij misschien wel iets aan veranderen? De volgende stap is jammer genoeg iets moeilijker. Hoe weet je wie er woont? Er staat uiteraard geen naam geschreven op de voordeur. Wat je dan best doet is de gemeente contacteren, zij zullen je verder helpen met de zoektocht naar de eigenaar. Ook kan je langsgaan bij de buren, de kans is groot dat zij wel weten wie er gewoond heeft. Eens je de contactgegevens hebt kunnen je onderhandelingen beginnen om dan uiteindelijk het verlaten pand te kopen.
Het begin van de verbouwingen
Nu je hopelijk de woning voor een spotprijsje hebt kunnen kopen, is het tijd voor de eerste verbouwingen. Aangezien je echt van nul begint, en het een droomhuis maakt, begin je eerst met het nodige sloop- breek- en hakwerk. Denk aan muren die je weg wilt, oude tegels die eruit moeten, … Eens je een visie hebt van hoe je nieuwe woning er zal uitzien, kan je echt beginnen met bouwen. Vaak zijn verlaten woningen koud en slecht geïsoleerd. Daarom is het belangrijk dat je een goede isolatie laat plaatsen, alvorens je een nieuwe vloer aanlegt. Denk aan rotswol bijvoorbeeld, wat zorgt voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie.
Bouwen, bouwen, bouwen
Nadat je de isolatieplaten hebt geplaatst is het tijd om alles te bouwen. Denk aan een nieuwe vloer, extra muren om zo een kinderkamer te creëren, hoge plafonds… Schakel een binnenhuisarchitect in die je hiermee kan helpen. Dit is vaak een leuke samenwerking, omdat de architect jouw visie combineert met zijn professionele touch en ervaring. Eens je basis er is kan je overgaan naar het bouwen van de keuken, badkamer, slaapkamers, … Maak het volledig je eigen ding. We raden aan om mee te zijn met de duurzame normen van vandaag. Zo heb je reeds een uitstekende isolatie laten installeren, zodat je het huis minder moet verwarmen, maar denk ook aan zonnepanelen op het dak, een systeem dat regenwater recupereert, enzovoort.
De aankleding & afwerking
Als alles er staat kan je aan de slag gaan met de nodige aankleding & afwerking. Dit is het écht leuke stuk van het proces. Koop je favoriete meubels, schilderijen, planten, om het huis terug een homey feel te geven. Vergeet ook niet dat je de muren en plafonds nog moet verven, welke kleur zal het worden?
Eens het af is wacht er slecht nog één beslissing op je: ga je er in wonen of verkoop je het met winst? Aan jou de keuze!