woonkamer verwarmen

Nu de temperaturen buiten steeds meer aanleunen tegen het nulpunt, vestig je je aandacht best op het efficiënt verwarmen van de woonkamer. Niet enkel om hier comfortabel te vertoeven, maar ook om hoge energiekosten te drukken. Het hangen van zware gordijnen en het vermijden van tocht helpt alvast, maar heb je nood aan meer tips? Dan helpen de volgende je op weg. 

1. Programmeerbare thermostaat

Ten eerste is een programmeerbare thermostaat een slimme investering voor elke leeftuimte. Met deze technologie kun je de temperatuur automatisch aanpassen aan je dagelijkse schema. Stel hem lager in wanneer je niet thuis bent of ’s nachts slaapt, en laat hem stijgen wanneer je thuiskomt. Hierdoor bespaar je energie wanneer je het niet nodig hebt, zonder aan comfort in te boeten.

2. Zware gordijnen 

Zware, isolerende gordijnen zijn niet alleen een stijlvolle aanvulling op je woonkamer, maar ze dienen ook als uitstekende isolatie. Sluit de gordijnen ’s avonds om de warmte binnen te houden en open ze overdag om van natuurlijk zonlicht te profiteren. Deze eenvoudige tip kan een groot verschil maken in de temperatuur en je energierekening. Zorg er wel voor dat ze niet voor een radiator hangen door eventueel te kiezen voor elektrische vloerverwarming

3. Verwarmingssysteem onderhoud

Verder werkt een goed onderhouden verwarmingssysteem efficiënter en gaat deze langer mee. Zorg daarom voor een regelmatige check-up en laat hem schoonmaken door een professional. Vervang filters indien nodig en houd de ventilatoren stofvrij. Een goed onderhouden systeem zal niet alleen de efficiëntie verbeteren, maar ook onverwachte reparatiekosten verminderen.

4. Blokkeer de radiatoren niet 

Een veelgemaakte fout is het plaatsen van meubels of gordijnen voor radiatoren en dit belemmert de warmtecirculatie in de woonkamer. Het vermijden hiervan zal ervoor zorgen dat je woonkamer snel en gelijkmatig opwarmt, wat resulteert in een comfortabele omgeving. Lukt het niet om deze tip toe te passen? Kies er dan voor om vloerverwarming te laten infrezen. Op die manier zullen je meubels nooit een radiator blokkeren. 

5. Optimaliseer de luchtstroom 

Tot slot kan tocht een grote boosdoener zijn als het gaat om warmteverlies. Controleer je woonkamer op kieren en spleten bij ramen, deuren en muren en gebruik tochtstrips om deze te dichten. Dit zal niet alleen het warmteverlies minimaliseren, maar het zal ook je woonkamer comfortabeler maken door onaangename koude te elimineren.

Je merkt dus dat efficiënt verwarmen van je woonkamer belangrijk is om te besparen op je energierekening. Maar daarnaast is het evenzeer van belang om die warmte te behouden. Dat doe je aan de hand van isolerende, zware gordijnen en het vermijden van tocht.