trap

Is jouw trap aan vervanging toe, en zou je deze graag zelf willen renoveren? Mensen denken vaak dat dit erg lastig is, en dat je er bovendien lang mee bezig bent. Dit hoeft echter helemaal niet het geval te zijn! In dit artikel laten wij je dan ook zien hoe je zelf je trap kunt renoveren.

De trap renoveren met overzettreden

Wanneer de basis van je trap nog helemaal goed is hoeft er in principe niet veel te gebeuren. Misschien ben je uitgekeken op de kleur van je trap, of zijn de treden versleten. In dat geval kun je de trap eenvoudig renoveren door midden van overzettreden. Deze kun je kopen met een houtstructuur die je vervolgens in iedere gewenste kleur kunt verven, maar je kan ook kiezen voor treden met een toplaag van laminaat.

Denk er hierbij echter wel om dat de treden met een laminaat toplaag vaak niet beschikken over een antislip-strip. Deze kun je echter eenvoudig zelf aanschaffen, bijvoorbeeld door middel van rubberen strips of een zelfklevende aluminium strip.

De voorbereiding

Allereerst is het natuurlijk belangrijk te weten hoeveel treden je precies nodig hebt. Tel hierbij zowel de rechte treden als het aantal treden die je nodig hebt voor de draai in de trap. Daarnaast moet je ook bepalen voor welke toplaag je gaat. Kies je voor een eiken laag, dan kun je deze afwerken met wax of lak. Ga je voor de laminaat toplaag? Dan kun je de open zijkanten eenvoudig afwerken met een kantenband.

Ga je de trap renoveren, dan doe je er goed aan direct ook de leuningen mee te nemen. Bepaal dus voor welk model je gaat; bijvoorbeeld rond, rechthoekig, ovaal of klassiek. Ook de stootborden dienen bepaald te worden. Kies je hierbij voor stootborden met een eiken toplaag net als de treden, of ga je liever voor een speelser effect door witte stootborden te gebruiken?

Als laatste moet de ondergrond natuurlijk volledig schoon en egaal zijn. Verwijder dus de oude bekleding en haal alle lijmresten weg. Dit doe je het beste met een scherp plamuurmes. Daarna kun je de treden schuren met een schuurmachine of met de hand, al kost dit wel veel meer tijd.

Op maat maken van de traptreden

Schijf, nadat je alles hebt schoongemaakt, op elke trede een nummer welke later zal matchen met de nieuwe treden. Zo weet je exact welke trede waar moet. Begin vervolgens met het op maat maken van de treden voor het renoveren van de trap. Controleer hierbij uiteraard wel steeds of je ook echt goed hebt gemeten, zodat je geen fouten maakt.

Vervolgens zet je de trapspin in elkaar en deze leg je op de trede. Schroef hem vast zoals in de gebruiksaanwijzing staat en draai de pennen een slag los. De linker en rechter pennen zet je uit tegen de uiteindes aan de linker- en rechterkant. De andere pennen dien je in elke hoek van de trede uit te zetten. Vervolgens draai je ze weer vast, om de trapspin vervolgens los te halen. De afstandhouders verwijder je en je legt de trapspin tegen de rand van de overzettrede. Nu teken je het eindpunt van de verschillende pennen af, om ze daarna door middel van een liniaal en potlood te verbinden. Nu kun je de trede op maat zagen en controleren of deze ook echt overal goed past. Schrijf als laatste het matchende nummer op de achterkant.

De treden en het stootbord op de trap monteren

Nu is het tijd om de treden op de trap te plaatsen, en dit doe je het best van boven naar beneden. Dit zodat je later niet over de pas geplaatste treden hoeft te lopen. Breng voor het monteren montagekit aan op de oude treden, ook op de rand. Vervolgens leg je de juiste trede op zijn plek en duw je hem stevig aan.

De stootborden meet je af en zaag je op maat. Vervolgens breng je montagekit aan op de muur, waar je vervolgens het stootbord op bevestigd. Duw ook deze weer goed aan. Als laatste dien je de afwerklijst nog op maat te zaken en deze aan de bovenrand van de trap te lijmen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here