huis renoveren

De kogel is door de kerk, de teerlingen zijn geworpen. Je begint weldra zelf aan die langverwachte renovatiewerken. Wat een avontuur! Van droom ga je straks naar werkelijkheid. Sta je al te trappelen om je woonst in een nieuw jasje te steken? Met onze 4 tips voor renovatiewerken loopt alles van een leien dakje.

Onderzoek

Hoe meer onderzoek je doet, hoe beter je bent voorbereid en hoe relaxter je aan de werken zal kunnen beginnen. Gelukkig zijn Google en YouTube vanaf nu je beste vriend. Online kan je ongelooflijk veel informatie vinden over hoe je de verschillende aspecten onder handen moet nemen, dat je je bijna afvraagt waarom niet iedereen zijn huis zelf verbouwt. Natuurlijk weet je ook wel dat vrije tijd een beslissende factor is. Maar jij, jij hebt de tijd ervoor uitgetrokken en gaat er straks met volle moed aan beginnen. En natuurlijk is ook niet iedereen zo even handig 😉 Een goeie tip is om je ook bij diverse fora en groepen op Facebook aan te sluiten en met experten te praten als je op problemen stoot.

Planning  en voorbereiding

Bij renovatiewerken komt best wel wat chaos kijken. Ben je net zoals velen liever goed voorbereid? Begin dan vandaag nog met een planning op te maken. Een planning geeft overzicht, rust en zorgt voor een referentiepunt in geval van problemen. Begin met een lijstje: wat moet er allemaal gebeuren? Wat is het belangrijkste en in welke volgorde zal je de werken gaan doen? Eerst schilderen en dan pas ramen zetten bijvoorbeeld, is niet zo’n verstandig idee. Waar bestel je de verschillende materialen? Heb je zelf voldoende gereedschap of moet je bepaalde dingen lenen, huren of nog aankopen? Zet het allemaal in je planning. Denk ook aan geschikte werkkledij zoals bijvoorbeeld een dassy werkbroek en werkschoenen.

Laat dingen die je niet kan over aan een professional

Je kan niet in alles uitblinken. Sommige aspecten van je renovatiewerken kunnen net iets boven je petje zijn. Begin vooral niet aan iets waar je totaal geen verstand van hebt, hoewel je online veel informatie en tutorials kan vinden, zijn bepaalde zaken misschien gewoonweg niet aan jou besteed. Denk hierbij aan betegelen, trappen plaatsen of de elektriciteit leggen. Voel je dat je geplande werken toch wat buiten je comfortzone liggen? Aarzel dan niet om hulp in te schakelen. Deze hulp kunnen vrienden en kennissen zijn met de juiste knowhow, maar ook professionals in stoere bedrijfskledij en natuurlijk de geschikte apparatuur, materialen en kennis komen je met plezier uit de nood helpen. Zij hebben wel een prijskaartje, dat spreekt voor zich.

Tip: Vraag altijd een tweede opinie of offerte voor je in zee gaat met een aannemer of bouwbedrijf, prijzen kunnen namelijk nogal schommelen. En bezoek ook eens een werf of project om te kijken wat je aannemer zo al heeft verwezenlijkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here