Schimmels zijn enorm vervelend en ze zorgen voor vieze plekken op muren en plafonds en voor een muffe lucht in huis. Gelukkig is er veel tegen schimmels te doen. Je kunt de nodige maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat schimmels geen kans krijgen om zich aan oppervlakken te hechten. En wanneer het kwaad al is geschied kun je met heet water en soda of een schimmelreiniger die je bij de supermarkt of bouwmarkt koopt schimmels verwijderen. Maar weet je ook dat het nuttig is om een luchtreiniger te kopen?
Hoe ontstaan schimmels?
Schimmels zijn levenden organismen die vooral op vochtige plekken in het huis voorkomen. Dus in de badkamer maak je het meeste kans om schimmels te ontdekken. Schimmel in badkamer manifesteert zich als donkere vlekken of zwarte spikkels op muren en plafonds. Of in en op het wasgoed dat in de douche ligt. Schimmels hechten zich niet alleen aan muren en plafonds, maar ook deur- en raamkozijnen en textiel zijn niet veilig voor schimmels. Door de hoge luchtvochtigheid kunnen schimmels zich vermeerderen door spoorvorming. De plekken worden dus ook alsmaar groter en een kleine hoeveelheid zwarte spikkels kunnen zich ook razendsnel vermenigvuldigen.
Het gevaar van de zwarte schimmel
Schimmels zijn niet alleen vies, ze zijn ook gevaarlijk! Vooral de zwarte schimmel die niet alleen het vaakst voorkomt, maar ook giftig is. De schimmel an sich is niet gevaarlijk als je er ook niet aan zit, maar de sporen die worden afgescheiden wel. De onzichtbare sporen zweven door de lucht en mensen ademen deze in. Bij een langdurige blootstelling aan de sporen van een zwarte schimmel kun je milde en zelfs ernstige gezondheidsklachten krijgen. Van een jeukende en geïrriteerde huid tot aan longproblemen en zelfs astma.
Hoe je schimmels buiten de deur houdt
Je kunt veel doen om te voorkomen dat schimmels de kans krijgen om zich te vermeerderen. Ventileren is daarbij ontzettend belangrijk, maar ook een goede luchtvochtigheid in huis zorgt ervoor dat schimmels nauwelijks tot geen kans maken om zich te hechten. Ook de muren en plafonds in de badkamer sauzen met een schimmelwerende verf doet wonderen. Je kunt ook altijd een professioneel bedrijf inschakelen die ondersteunt in het treffen van de juiste voorzorgsmaatregelen. En dan de luchtreiniger, want dit apparaat heeft ook een belangrijke functie in de strijd tegen schimmels.
Wat kan een luchtreiniger tegen schimmels doen?
Een goede luchtreiniger zuivert de lucht en voorkomt allergische reacties. Een luchtreiniger kan ook sporen uit de lucht halen en dan loop je dus niet het risico dat je deze gevaarlijke sporen inademt. Een slimme luchtreiniger is ook handig om te nemen, omdat je deze luchtreinigers met een app op de smartphone kunt bedienen. En nog belangrijk kun je zien welke schadelijke stoffen en vuildeeltjes door de luchtreiniger zijn gezuiverd. Een nadeel is dat een luchtreiniger niet de luchtvochtigheid kan meten. Daar heb je nog altijd een hygrometer voor nodig.
Hygrometer en luchtontvochtiger
Een hygrometer is handig om de luchtvochtigheidsgraad in een kamer op te meten en bij een te hoge luchtvochtigheid is er dus een kans aanwezig dat je stiekem een walhalla voor schimmels faciliteert. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid op het juiste niveau te krijgen en dit kun je doen door bijvoorbeeld een luchtontvochtiger of een vochtvreter aan te schaffen.
Als het kwaad al is geschied
Veel mensen hebben last van vochtproblemen en dus ook schimmelvorming in en rondom het huis. De donkere plekken en de zwarte spikkels zijn een doorn in het oog en je durft niemand meer uit te nodigen vanwege de vieze muffe lucht die in het huis hangt. Maar je kunt schimmels redelijk eenvoudig verwijderen. Vooral in het beginstadium. Vaak volstaat dan al het schoonmaken met heet water en wat soda of je koopt bij de bouwmarkt een schimmelreiniger. In een vergevorderd stadium moet je de plekken meerdere keren behandelen of je schakelt de hulp in van een professioneel bedrijf. Die de schimmels deskundig verwijderen.